Welkom in de Koloniën van Weldadigheid, ‘s werelds eerste, meest grootschalige voorbeelden van binnenlandse landbouwkoloniën om armoede te bestrijden. De landschappen zijn het resultaat van een sociaal experiment uit de 19e eeuw. Het experiment was gericht op het omvormen van armen tot productieve burgers, en woeste grond tot productief landbouwgebied. De verheffing van de inwoners stond centraal, niet alleen met werk maar ook met onderwijs en morele vorming. Dit systeem had in de 19e eeuw veel invloed in Europa en daarbuiten.
De Koloniën van Weldadigheid vertellen het verhaal van duizenden kolonisten en landlopers. Eén miljoen Nederlanders en Belgen hebben hier voorouders.
Benieuwd geworden naar de geschiedenis en alle activiteiten van de Koloniën van Weldadigheid? Lees hier meer!
Europees Erfgoedlabel voor de Koloniën van Weldadigheid
Op 31 maart 2020 nam de Europese Commissie het advies van de jury over en beloonde tien nieuwe sites met het Europees Erfgoed Label. Vanuit Nederland en België zijn De Koloniën van Weldadigheid gehonoreerd. Dit is één van de eerste transnationale toekenningen. De Koloniën van Weldadigheid bestaan uit de bezoekerscentra Museum de Proefkolonie in Frederiksoord, het nog nieuw in te richten bezoekerscentrum in Ommerschans, bezoekerscentrum Kolonie 5-7 in Merksplas en het Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen en helpen mee de waarden van Europa uit te dragen.
De Koloniën zijn opgericht in het begin van de 19de eeuw om armoede via sociale tewerkstelling in nieuw ingerichte landbouwkoloniën te bestrijden. De vier bezoekerscentra zullen de samenwerking ‘1 geschiedenis, 7 verhalen’ onder dit label verder zetten. Concrete acties om het verhaal van de Koloniën van Weldadigheid en de Europese betekenis ervan verder uit te dragen zullen vooral gericht zijn op de ontwikkeling van educatieve activiteiten voor jongeren.
Klik hier voor een overzicht van de de overige sites die het Europees Erfgoedlabel ontvingen.
Unesco geeft Koloniën van Weldadigheid de Werelderfgoedstatus
Op 26 juli heeft het Werelderfgoedcomité van Unesco de Koloniën van Weldadigheid op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Nederland diende de nominatie in samen met België. Het gaat in Nederland om de drie koloniën Veenhuizen, Frederiksoord en Wilhelminaoord. En in Vlaanderen om de Wortel-Kolonie.
Vanaf 1818 stichtte de Maatschappij van Weldadigheid kolonies in onontgonnen gebieden in het toenmalige Nederlandse Koninkrijk. Ze werden ook wel pauperkolonies genoemd. Het doel was om de armen in de steden betere vooruitzichten te geven door ze werk op het platteland aan te bieden en zelfvoorzienend te maken. De Koloniën van Weldadigheid waren een sociaal experiment, dat door middel van structuur, dwang en tucht de samenleving wilde verbeteren.
Een bezoek brengen aan de Koloniën? Kijk hier voor tips!
Kolonie van Weldadigheid – Meerdaags voorbeeldprogramma
De Koloniën van Weldadigheid lenen zich prima voor een meerdaags verblijf. Combineer een bezoek aan de musea met heerlijke fiets- en wandeltochten door de prachtige omliggende natuur. Ook voor een lekker hapje en drankje uit de streek bent u in de Koloniën aan het juiste adres.
- Dag 1: Aankomst en inchecken in hotel of vakantiewoning naar keuze
- Dag 2: Bezoek Museum De Proefkolonie in Frederiksoord, met aansluitend een fietstour Weldadig Rondje langs de vele monumenten
- Dag 3: Bezoek Nationaal Gevangenismuseum en fiets- of wandel door Veenhuizen
- Dag 4: Vertrek
Desgewenst kun je je verblijf een dag verlengen en een extra dag doorbrengen in het nabijgelegen natuurgebied Fochteloërveen of Nationaal Park Drents Friese Wold.
Tips voor een fijn verblijf:
- Vakantiewoningen Gevangenismuseum: www.vakantieveenhuizen.nl
- Hotel Bitter & Zoet – Veenhuizen: www.bitterenzoet.nl
- Hotel De Bonte Wever – Assen: www.debontewever.nl
- Appartement Oud Bergveen: www.oudbergveen.nl
- B&B Klein Soestdijk – Veenhuizen: www.kleinsoestdijk.com
Tips voor lekker eten & drinken:
- Gevangenismuseum restaurant – Het Tweede Gesticht
- Bierbrouwerij Maallust: www.maallust.nl
- Piepers & Paupers: www.piepersenpaupers.nl
- Kaaslust: www.kaaslust.nl
- Restaurant Bitter & Zoet: www.bitterenzoet.nl