Spreekbeurt en werkstuk

Ben je op zoek naar een interessant onderwerp voor je spreekbeurt of werkstuk? Dan is de geschiedenis van koloniedorp Veenhuizen en de Koloniën van Weldadigheid misschien wel iets voor jou! Lees over Catootje, als weeskind kwam zij in 1835 in één van de drie gestichten in Veenhuizen te wonen. Wat moest zij hier doen en hoe was het leven in de gestichten? Je leest het in het informatieboekje over de weeskinderen van Veenhuizen.

Wil je een spreekbeurt houden over de gevangenis? Ook daar hebben we natuurlijk veel informatie over! Haal veel informatie voor je spreekbeurt uit het informatieboekje over het gevangenisleven.

Als je meer wilt weten over deze onderwerpen, kun je bijvoorbeeld boeken lezen. Je zou ook naar Museum de Proefkolonie en het Gevangenismuseum kunnen gaan, waar je meer kunt leren over de geschiedenis van de Koloniën van Weldadigheid en het leven in de gevangenis. Misschien kun je zelfs een keer op bezoek gaan in Veenhuizen om te zien hoe het er nu uitziet.

Veel succes met je spreekbeurt of werkstuk!

Uitdeelmateriaal klas

Download hier leuk materiaal om thuis of op school uit te printen en na je spreekbeurt uit te delen in jouw klas!

Kinderkolonie Veenhuizen

Ben je op zoek naar een leuk onderwerp voor je spreekbeurt of werkstuk? Misschien is de geschiedenis van koloniedorp Veenhuizen en de Koloniën van Weldadigheid wel wat voor jou! Ontdek het verhaal van Catootje, een weeskind dat in 1835 in één van de drie gestichten in Veenhuizen kwam wonen. Wat moest ze daar allemaal doen en hoe was het leven in de gestichten? Je vindt alle antwoorden in het informatieboekje over de weeskinderen van Veenhuizen.

Norgerhaven cellengang

Het leven in de gevangenis

Als je een spreekbeurt wilt houden over de gevangenis, dan ben je bij het Gevangenismuseum aan het juiste adres. Het informatieboekje kan je helpen om veel interessante feiten te verzamelen over het leven in de gevangenis.

Gevangenis ABC

Download hier het Gevangenis ABC en leer alle gevangenisbegrippen én de betekenis. 

Openingsweekend

Tijdlijn

In het Gevangenismuseum beleef je de geschiedenis van 400 jaar misdaad en straf. Van lijfstraf en tuchthuis tot de tewerkstelling in Veenhuizen en van de koepel-gevangenis tot elektronische detentie. Hier vind je alle informatie in een tijdlijn.

Lijfstraffen en het Tuchthuis 1600-1850

Misdadigers krijgen tegenwoordig na een eerlijke rechtszaak een geldboete, een werkstraf of een gevangenisstraf. Maar vroeger was dat heel anders….. Kijk hier voor informatie over hoe het vroeger ging!

Eenzame opsluiting van 1850 tot 1945

Tot ongeveer 1850 is het heel gewoon om mensen samen in één ruimte op te sluiten. Tot wetenschappers in de Verenigde Staten zich af gaan vragen of dat wel zo verstandig is… Lees hier alles over de periode 1850-1945.

bezoekerslang2

De geschiedenis van straf van 1945 tot nu

Het systeem van eenzame opsluiting blijft in Nederland tot na de Tweede Wereldoorlog bestaan. De oorlog duurt van 1940 tot 1945. De Duitsers houden Nederland bezet en sluiten iedereen op die zich daartegen verzet. Lees hier alles over de periode van 1945 tot nu.

Begrippenlijst

Ontdek hier de begrippenlijst en jaartallen van álles dat met de gevangenis te maken heeft.